Fagforeningen EANOFTCP2 installeres på feltet

Petronordavtalen går ut

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
Petronordavtalen ble inngått 1. september 1965 og var tidsbegrenset til å gjelde i 12 år. Da avtalen gikk ut 20. juni 1977 valgte Norsk Hydro å trekke seg fra Petronordsamarbeidet.
— Utsnitt av brev (20.6.1977) adressert Total Marine Norsk A/S, Elf Norge A/S og Aquitaine Norge A/S fra Norsk Hydro, signert Torvild Aakvaag.
© Norsk Oljemuseum

Hydro fremhevet den store betydningen samarbeidet hadde hatt både for utviklingen av Hydro og selskapets finansielle situasjon. Men flere klausuler i Petronordavtalen passet ikke lenger med Hydros fremtidsplaner.

De franske selskapene Elf, Total og Aquitaine tilbød Norsk Hydro en kontrakt som skulle gjelde i ti nye år. De var villige til å reforhandle den gamle avtalen og eventuelt overlate framtidige operatøravtaler til Norsk Hydro. Hydro signaliserte vilje til fortsatt samarbeid, men på vilkår av at de fikk overta operatørskapet for Heimdalfeltet. Feltet var passe stort for Hydro og lå nær installasjonene på Frigg. Elf nektet å gi fra seg operatørskapet på feltet. Resultatet ble brudd i forhandlingene og oppløsning av Petronordsamarbeidet.

Samarbeidet på Frigg fortsatte likevel som før. I den opprinnelige avtalen sto det at en eventuell oppsigelse ikke ville få virkning for eksklusive lisenser som fremdeles var gyldige.

Fagforeningen EANOFTCP2 installeres på feltet
Publisert 3. april 2018   •   Oppdatert 17. juni 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *