Klubbsystemet

person Trude Meland, Norsk Oljemuseum
Klubbsystemet i Elf er noe utenom det vanlige. Få bedrifter har hatt et så variert tilbud av sosiale aktiviteter for sine ansatte og deres familier. Allerede de første franske ansatte i Norge organiserte rundt 1970 en egen klubb med en liten klubbkasse, bibliotek og filmvisninger. De norske ansatte var selvsagt invitert.
— Første seilbåt i Elf båtklubb "Albin Vega" 1977. Foto: Elf Aquitaine Norge A/S/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum
Klubbsystemet, økonomi og samfunn,
Elf bridgeklubb i kantinen. Foto: Elf Aquitaine Norge A/S/Norsk Oljemuseum

Det var en god måte å føre franskmenn og nordmenn sammen på. Klubben fungerte som en brobygger mellom nasjonaliteter. Elf tok klubbsystemet med seg fra Frankrike. I Frankrike var det påbudt for bedrifter å sette av en viss prosent av lønnsbudsjettet til sosiale formål, såkalt Comité d’Entreprise. Våren 1974 tok frankmennene i selskapet med direktør Paul le Rest i spissen, initiativ til å innføre det franske klubbsystemet i Norge på mer formell basis. I januar 1975 var Elf Norge Club en realitet. Den skulle støtte og fremme sosiale fritidsaktiviteter for de ansatte i selskapet, familiene deres, knytte de ansatte til selskapet og skape et godt arbeidsmiljø. Initiativet ble godt mottatt og på slutten av 1980-tallet var praktisk talt alle ansatte med i en eller flere klubber. De mest populære var hytteklubben, kunstklubben, tennisklubben, idrettsklubben, rideklubben og båtklubben. Klubbsystemet var med på å skape den særskilte Elf-kulturen. Prosjektet var så vellykket at andre selskap tok etter.

Klubbsystemet, økonomi og samfunn,
Hytte på Sinnes i Sirdal for ansatte i Elf som er medlem av Elfs hytteklubb. Foto: Elf Aquitaine Norge A/S/Norsk Oljemuseum

Enkelte klubber hadde karakter av å være ferieklubber som appellerte til enkeltfamilier. Dette gjaldt bl.a. Elf Norge Boat Club. I følge vedtektene var målet med båtklubben å oppmuntre medlemmene og deres familier til å ta del i og lære å like seiling, være ute i båt og tilhørende aktiviteter. Medlemskapet var gratis, men man måtte betale en liten sum for bruk av båtene. Forskjellige båter ble kjøpt inn; motorbåter, livbåter, seilbåter osv. Klubben arrangerte også navigasjonskurs. Elf Windsurfing Club disponerte både brett og våtdrakter. En annen av ferieklubbene var Elf Norge Cottage Club. På Stjernarøy utenfor Stavanger leide klubben tre sommerhus, alle tilgjengelige for medlemmer i hytteklubben. Frivillige holdt hyttene i stand. Også på Sinnes i Sirdalen ble det kjøpt hytter. Elf Caravan Club arbeidet for å fremme interessen for campingvognferie i videste forstand, og var behjelpelig med å skaffe til veie utstyr og velegnede campingområder. Det ble kjøpt inn campingvogner og klubben disponerte en campingplass i Sirdal.

Klubbsystemet, økonomi og samfunn,
Rideklubben i Elf Norge hadde hester stallet opp på Hindal Gård på Hinna i Stavanger. I rød ridejakke sitter eieren av gården, Åse Tofte. Foto: TotalFina Elf/Norsk Oljemuseum

En annen kategori klubber var idrettsklubber. Det fantes klubber både for lagspill og enkeltmannsidrett. Elf Norge Football Club var meget aktiv. De hadde flere lag og var åpen for dem som jobbet i Elf og deres familier. Lagene stilte i flere bedriftsfotballturneringer. Også Elf Handball Club var aktiv i turneringer. Elf Norge Tennis Club hadde et samarbeid med Stavanger Tennis klubb og brukte deres lokaliteter. Frem til slutten av 1975 fikk de låne et hjørne i Siddishallen noen timer hver uke. I 1976 åpnet nye haller ved Gamlingen i Stavanger og det bedret situasjonen. Realiseringen av den nye hallen var mulig gjennom finansielle bidrag fra Elf. Elf Norge Table Tennis Club inkluderte også andre idretter som ikke hadde sin egen Elf Club. Klubben hadde lokaler i bombekjelleren i hovedbygget i Dusavik. Elf Aquitaine Golf Club holdt til på Stavanger Golfklubbs baner ved Stokkavannet. Klubben disponerte flere sett med golfkøller og arrangerte gratis instruksjonstimer. Medlemmene i Elf Bridge Club møttes også i Dusavik. Elf Orientering Club arrangerte orienteringsløp. Elf Ski Club arrangerte helgeturer, både med langrenn og alpint. Utstyr kunne leies billig. Elf Norge Riding Club var en av de største klubbene i selskapet. Klubben arbeidet sammen med Stavanger Rideklubb på Gimle gård ved golfbanen. Rideklubben eide flere hester; blant dem var Lady Elf, Delfin, Elf Galvin, Gawin og Miss Elfana pluss to islandsponnier; Peer og Paal. Elf Norge Diving Club hadde fulle dykkersett og en Zodiac gummibåt til disposisjon.

Klubbsystemet, økonomi og samfunn,
Medlem av Elf jakt & fiskeklubb på laksefiske. Foto: Elf Aquitaine Norge A/S/Norsk Oljemuseum

Elf Norge Cannon Club, eller det offisielle navnet Elf Hunting, Shooting & Fishing Club, stilte skarpskytingsgevær og pistoler til disposisjon. Miniatyr rifleskytebane ble bygget i kjelleren på hovedbygningen. Innen jakt disponerte Elf andejaktområde i Sandnes og småviltterreng på Sand. En liten plastbåt med motor og en rifle for storviltjakt var tilgjengelig. Det var også muligheter for å leie større jaktterreng. Når det gjaldt fisking, disponerte klubben fiskeplass i Årdalselven og i Ognaelven.

Elf Norge Photo Club hadde fullt utrustet mørkerom for sort-hvitt-fremkalling i Eiganesveien 21. Etter hvert fikk de også utstyr for å fremkalle fargebilder. Kjemikaliene for sort-hvitt var gratis. Medlemmene trengte bare å ta med eget papir. Elf Motor Clubs oppgave var å være en service for ansatte ved å tilby reservedeler og annet tilbehør til reduserte priser. Det ble arrangert kurs, biltesting, rebusløp og lignende. Også kurs i sikkerhet og førstehjelp ble holdt. Elf Art Club arrangerte kunstutlodning. Elf Music Club hadde et musikkbibliotek hvor medlemmene kunne låne plater og kassetter for en billig penge. Musikkundervisning ble holdt for de som ønsker å lære et instrument. Profesjonelle lærere kunne leies inn. Klubben hadde orkester og band for alle medlemmer.

Publisert 8. august 2018   •   Oppdatert 22. oktober 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *