Elf åpner kontorAndre konsesjonsrunde

«Ocean Viking» borer for Petronord

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
"Ocean Viking" startet boringen av det første hullet til Petronordgruppen i blokk 16/6 den 7. november 1967. Det var den tiende brønnen som ble boret på norsk sokkel. Vanndybden var 117 meter. Det ble boret ned til 2016 meter. Boringen ble avsluttet i midten av januar 1968 med konklusjon at brønnen var tørr.
— Ocean Viking, her på Ekofiskfeltet. Foto: Anders Waale/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Norsk Hydro ønsket opprinnelig at Petronordgruppen skulle kjøpe et norsk borefartøy, mens franskmennene ønsket å støtte fransk verftsindustri. Det franske boreentreprenørselskapet Neptune holdt på å bygge et borefartøy. Problemet var at dette fartøyet tidligst kunne bore på norsk sokkel 1968-sesongen og petronordgruppen ønsket å starte boringen umiddelbart.

Gruppen måtte dermed skaffe et annet fartøy til boring av den første brønnen. Phillipsgruppen signerte i september 1965 en femårs kontrakt om leie av en rigg som skulle bygges på Rosenberg Verft i Stavanger og Burmeister & Wain i København og deretter monteres på Nyland Verksted i Oslo.

I forhandlingene mellom Petronord og Phillipsgruppen om bytte av andeler i hverandres lisenser, ble også riggleie diskutert. Petronord og Phillipsgruppen kom til enighet om å dele ansvaret for «Ocean Viking» som riggen kom til å hete. Selskapene skulle alternere om å bruke riggen fra januar 1967 og ut året 1968. I 1969 fant «Ocean Viking» Ekofisk for Phillipsgruppen.

Elf åpner kontorAndre konsesjonsrunde
Publisert 24. oktober 2017   •   Oppdatert 2. juni 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *