Et navn blir til«Ocean Viking» borer for Petronord

Elf åpner kontor

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
Før første konsesjonsrunde hadde Petropar - det senere Elf - ingen form for organisasjon eller ansatte i Norge. Alle planer ble lagt fra Paris. De ble fulgt opp lokalt enten via ambassaden, Eirik Poulsson som var Petropar sin advokat i Norge, eller andre mellommenn, representanter for Norsk Hydro eller utsendte representanter fra selskapet i Paris.

Etter tildelingen av blokker i første konsesjonsrunde ble det ansatt en geolog, Jean Claude Vauches i oktober 1965. Han skulle opprette og vedlikeholde kontakten med norske myndigheter og selskapets samarbeidspartnere. Han flyttet til Oslo hvor han delte kontor med Torvild Aakvaag i Norsk Hydro. Etter hvert fikk selskapet egne kontorer i Kirkegaten 24, hvor både Petropar og Petronord flyttet inn.

Elf åpner kontor i Stavanger
Paul le Rest. Foto: Total/Norsk Oljemuseum

Da planleggingen av boreprogrammene startet, trengte selskapet en landbase. I mars 1967 ble Paul le Rest spurt om han ville til Norge. Le Rest ble regnet som spesialist på oljeleting til havs. Han landet på Sola flyplass ved Stavanger 8. mai 1967.

Det var på dette tidspunktet ikke klart hvor selskapet ønske å anlegge sin landbase. Flere byer som Kristiansand, Farsund og Bergen ble vurdert. Men Stavanger hadde noen fordeler. Byen lå nærmest blokkene selskapet var tildelt. Den var stor nok til å kunne skaffe det selskapet trengte og hadde god kontakt til resten av landet og utlandet gjennom flere flyavganger både til Oslo og andre europeiske hovedsteder.

I tillegg hadde Helikopterservice etablert seg i nærheten av Sola flyplass. Byen kunne tilby flere baseområder og hadde allerede startet arbeidet med å bli en oljeby.

Elf fikk leie et baseområde og kontorbygg av Torolf Smedvig og Norsea på Strømsteinen, et seks måls stort område i østre havn i Stavanger med tilliggende dypvannshavn. Senere flyttet Elf baseområdet til Dusavik i Stavanger.

Et navn blir til«Ocean Viking» borer for Petronord
Publisert 24. oktober 2017   •   Oppdatert 2. juli 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *