Norges verste dykkerulykkeStabil drift

Nordøst Frigg i produksjon

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
Den 8. desember 1983 startet produksjonen fra de første tre brønnene på Nordøst Frigg. En måned senere, den 10. januar 1984, kunne olje- og energiminister Kåre Kristiansen trykke på knappen i kontrollrommet på QP og innviet Nordøst Frigg.
— Fra åpningen av Nord-Øst Frigg. Konrad B. Knudsen holder tale, mens tidligere olje- og energiminister Kåre Kristiansen sitter ved hans høyre side. Kristin Lønningdal sees ved enden av bordet. Foto: TotalFinaElf/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Produksjonen var til å begynne med to millioner Sm3 gass per dag og ble gradvis økt til fem millioner Sm3 per dag. Som konsekvens av den vellykkede produksjonsåpningen ble alle Elf ansatte bevilget en ekstra fridag det året!

Erfaringen fra Nordøst Frigg viste at undervannsbrønner samlet i en bunnramme var noe å satse på. De ga god beskyttelse for ankere og fiskenett som drev på bunnen. Størrelse og fasong gjorde det lett for dykkere og fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV) å komme til for vedlikehold, og viktigst av alt var at de viste seg å fungere bra, og at de var pålitelige.

Ersland 1994. 10 år og verneverdig

Norges verste dykkerulykkeStabil drift
Publisert 3. april 2018   •   Oppdatert 3. juli 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *