Den andre oljekrisenMottakersluse eksploderer

Ny skatteavtale

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
I 1979 kom det en ny skatteavtale mellom Storbritannia og Norge som blant annet regulerte forholdene for norske arbeidstakere som arbeidet på britisk sektor. Denne avtalen fikk direkte betydning for de ansatte på Frigg.
— Faksimile fra Rogalands Avis 26.04.1979
© Norsk Oljemuseum

I tillegg til at Frigg hadde tre plattformer på britisk side og to på norsk side, var to av de britiske og en av de norske knyttet sammen med en gangbro. Dette gjorde det vanskelig å skille hvem som arbeidet på norsk side og hvem som arbeidet på britisk. De fleste arbeidet litt på begge sider. Også på de frittliggende plattformene pendlet arbeiderne fra den ene til den andre sektoren. Elf trakk norsk skatt fra alle, og dette utgjorde mye mer enn hvis arbeiderne hadde fått trukket britisk skatt. I Storbritannia slapp utlendinger å betale skatt av 50 prosent av lønnen. Dette utgjorde mange tusen kroner for de Frigg-ansatte. I følge den nye avtale var alle som arbeidet på britisk sektor, skattepliktig til Storbritannia.

Etter en del diskusjon kom Elf og fagforeningene til enighet om at alle som hadde mulighet for det, skulle alternere på de forskjellige plattformene, slik at flest mulig fikk nyte godt av skattefordelene. Den vanligste ordningen ble at de var to tredjedeler av tiden på britisk side og en tredjedel på norsk.

Den andre oljekrisenMottakersluse eksploderer
Publisert 3. april 2018   •   Oppdatert 30. juni 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *