Nasjonal styring og kontrollElf flytter til Stavanger

Frigg funnet!

person av Harald Tønnesen, Norsk Oljemuseum
Våren 1971 begynte Petronordgruppen med leteboring i områder som i følge seismiske undersøkelser virket lovende. Prøveproduksjonen på Ekofisk skulle starte til sommeren og leteboring i Nordsjøen ble sett på med mye større optimisme enn tidligere. Det var også gjort en rekke funn på britisk sektor.
— De tre som fant Friggfeltet i 1971. Fra venstre: Michel Berthon, Jeanine Fontaine og Jacques Junca. Faksimile fra Elf Monthly 1985
© Norsk Oljemuseum

Boreriggen «Neptune 7″ ankret opp den 30. mars 1971, og fire dager etter begynte den å bore den første brønnen i blokk 25/1. Ettersom det var viktig å få en oversikt over geologien i området, ble brønnen boret helt ned til 4570 meter.

Et petroleumsreservoar ble funnet allerede i slutten av april, i et lag med sand. Først virket det som om sandlaget bare inneholdt vann, men etter analyser og testing ble det fastslått at reservoaret inneholdt gass.

Formasjonen med gass ble funnet 28. april, 1.812 meter under boredekket. Etter å ha passert gjennom en 135 meter gassholdig sandstein trengte borekronen inn i et oljebærende sandlag ved 1.947 meters dybde. Dette oljelaget var syv til ni meter tykt. Brønnen 25/1-1 ble avsluttet 20. juli.

Testing av brønnen viste en produksjonsrate på 2,38 millioner standard kubikkmeter gass per dag gjennom en 5/8» strupeventil. Petronord gruppen ga våren 1971 feltet navnet Frigg, etter den fremste av gudinnene i norrøn mytologi. Sommeren og høsten 1971 ble fire avgrensningsbrønner boret for å få ytterligere oversikt over funnet.

Nasjonal styring og kontrollElf flytter til Stavanger
Publisert 24. oktober 2017   •   Oppdatert 20. oktober 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *