Sea Gem finner gass på britisk sokkelSeismikk over Frigg

Fusjon i fransk oljeindustri

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
I desember 1965 ble de franske statseide selskapene RAP og BRP (Elf) fusjonert til selskapet Entreprise de Recherches et d'Activités Pétrolières - ERAP. Fusjonen trådte i kraft fra 1. januar 1966.
— Kommandør for De frie franske styrker, general Charles de Gaulle, ved sitt skrivebord i London under andre verdenskrig. Foto: Ministry of Information Photo Division/Imperial War Museums (public domain https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24378937)
© Norsk Oljemuseum

Selskapet var et holdingselskap som omfattet hele den franske statlige oljeindustrien. ERAP var et viktig steg på veien mot det integrerte oljeselskapet Elf Aquitaine og selskapet hadde aktiviteter i hele spennet fra boring og produksjon til detaljsalg.

Fusjonen kom etter et initiativ fra president Charles de Gaulle som var levende opptatt av at fransk næringsliv skulle bli konkurransedyktig. I Norge ble fusjonen fulgt opp to år senere ved at datterselskapene Auxirap Norge A/S og Petropar Norge A/S fusjonerte.

Med det kom Petropar opp i 39 prosent eierandel i Petronord, og ble den største enkeltinteressenten. Noen måneder etter ble navnet på det sammenslåtte selskapet endret til Elf Norge A/S.

Sea Gem finner gass på britisk sokkelSeismikk over Frigg
Publisert 24. oktober 2017   •   Oppdatert 19. mai 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *