Første konsesjonsrundeFusjon i fransk oljeindustri

Sea Gem finner gass på britisk sokkel

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
"BP Strikes gas...North Sea Klondike", var overskriften i britiske aviser etter at Sea Gem plattformen hadde funnet gass i det sørlige Nordsjøen, 68 kilometer fra River Humber. Dette var første rigg som fant hydrokarboner på britisk sokkel. Feltet fikk senere navnet West Sole Field. Sea Gems brønn var den fjerde i britisk farvann.
— Sea Gem. Foto: Ukjent
© Norsk Oljemuseum

Selv om Sea Gem innledet det som ble omtalt som klondike i England, endte riggens historie i tragedie. Den 27. desember 1965, tre måneder etter funnet, skulle riggen flytte 3 kilometer for å bore en ny brønn. Da den ble senket ned, ble to av de åtte beina ødelagt og riggen veltet.

Menn ble kastet ut av køyene sine, mens andre som var på boredekk ble kastet rett ut i det iskalde vannet. Nødmelding ble ikke sendt – for det første som forsvant i dypet var radiorommet. Et britisk lasteskip var i nærheten og så hva som skjedde. Skipet fikk sendt ut melding og redningsfartøy og helikopter kom til unnsetning. Da helikoptrene kom, var plattformen forsvunnet i dypet, og bare vrakdeler lå igjen. 13 mann døde og fem ble skadet av en besetning på 32.

Etter ulykken ble sikkerhetsforskriftene på britisk side skjerpet. Det mest sentrale var at det ble påbudt å ha en standb- båt ved hver rigg.

Første konsesjonsrundeFusjon i fransk oljeindustri
Publisert 24. oktober 2017   •   Oppdatert 19. oktober 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *