Alwynfeltet oppdagesCDP1 installeres

QP installeres

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
Boligplattformen QP (Quarters Platform) var boligplattform for de tre sentrale installasjonene på feltet, men den var også nervesenteret for Friggfeltet med kontrollrom, helikopterdekk og telekommunikasjonsutstyr.
— QP installeres på feltet. Stålunderstellet blir satt på plass. Foto: Ukjent/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Plattformens understell var en stålkonstruksjon med fire ben som ble bygget av Union Industrielle et d’ Enterprises (UIE) i Cherbourg i Frankrike. Mens dekksrammen ble bygget av UIE i St Wandrille. Boligmodulene som hadde tre etasjer, ble bygget i Bordeaux av Chantiers de la Garonne.

Plattformen ble installert på Friggfeltet sommeren og høsten 1975 av Oceanic Contractors. Understellet ble tauet til feltet på lekteren Intermac 600 og satt på plass den 16. juli og etter dette ble det festet til bunnen med pæler.

Dekksrammen ble løftet på plass av fartøyet DB 22 i oktober samme år. På grunn av vinterstormer var det ikke mulig å utføre mer arbeid på plattformen før i mai 1976. Et temporært boligkvarter og helikopter dekk var i drift fra mai 1976 til mars 1977.

En av de permanente boligmodulene ble installert av kranfartøyet ETPM 1601 i slutten av oktober 1976. Under denne operasjonen ble også den 90 meter lange broen til TP1 løftet på plass. Den andre boligmodulen med helikopterdekket ble løftet på plass den 18. april 1977.

Etter planen skulle QP vært plassert helt på britisk side, men 10 meter av et hjørne ble liggende på norsk side. De to landene ble likevel enige om en praktisk grense midt på broforbindelsen mellom TP1 og TCP2. På denne broen markerte et skilt grenselinjen mellom Storbritannia og Norge. På grunn av grenselinjen var det blant annet mulighet for taxfree utsalg på QP. Sammen utgjorde TP1, TCP2 og QP de sentrale Friggplattformene, også kalt Friggkomplekset.

 

Alwynfeltet oppdagesCDP1 installeres
Publisert 19. januar 2018   •   Oppdatert 17. juni 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *