Ubåter og annet skrapArbeidsmiljøutvalg AMU

Første kvinne offshore

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
I august 1977 ble sykepleieren Svanhild Rolfsen fast ansatt på Frigg som, sannsynligvis, den første kvinne i verden offshore.
— Sykepleierne Svanhild Rolfsen t.v. og Marit Høiland avbildet foran helikopteret før de tar sin første tur til Friggfeltet. Foto: TotalFinaElf/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Det var samme år som det kom krav om at alle døgnbemannede installasjoner i Nordsjøen skulle ha en offentlig godkjent sykepleier. Før dette var helsetjenesten om bord stort sett ivaretatt av en person med helsefaglig bakgrunn. Sykepleieryrket har tradisjonelt blitt sett på som et kvinneyrke, men offshore er det flest menn som har hatt den stillingen. De første kvinnene offshore var allikevel sykepleiere. Etter hvert kom kvinner ut i andre yrker, først som forpleiningspersonell, så i alle yrker offshore.

Svanhild Rolfsen forteller at hun havnet på Frigg ved en tilfeldighet. Hun hadde fått et tips om at det var mulig å bli sykepleier i Elf og reiste ut til Elf i Dusavika. Svanhild Rolfsen forteller:

«Den gangen i 1977 føltes det langt å reise ut til Dusavika, som var lite utbygget. Jeg fikk jobben som sykepleier på Frigg og fikk noe opplæring før vi ble sendt ut på Friggfeltet. I starten var det lite etablerte rutiner, men vi samarbeidet med lege Tor Nome. Han arbeidet en dag i uken for Elf, og kunne gi råd fra land. Det har vært gode leger å samarbeide med. I praksis måtte det improviseres. Rutiner og systemer måtte utarbeides.»

I motsetning til de fleste andre plattformer var boligplattformen på Frigg bygd med tanke på kvinnelige ansatte. Der var blant annet tomannslugarer med egen dusj og toalett. Det er sagt at da damene kom ut, ble svettelukt byttet ut med etterbarberingsvann!

«I begynnelsen var det uvant for mange med kvinner ute på feltet. Etter hvert gikk det seg til. Mange satte nok pris på at feltet ble mer likt et vanlig samfunn, og ikke et barskt mannssamfunn. Elf var flink til å legge til rette for kvinner, og la vekt på kompetanse. Det ble lagt til rette med garderober for begge kjønn. Da jeg kom ut på feltet, var det finere forhold enn jeg hadde trodd. Ennå i dag er QP regnet som en plattform med bra forhold. De fleste kvinnene jobbet inne helseseksjonen. Innen Elf-systemet ble det lagt til rette for at man skulle kunne komme tilbake etter permisjoner. Ble man gravid fikk man permisjon fra 7. måned,» sier Svanhild Rolfsen.[REMOVE]Fotnote: Intervju med Svanhild Rolfsen Norsk Oljemuseum 15.06.2006, av Trude Meland og Gunleiv Hadland

Ubåter og annet skrapArbeidsmiljøutvalg AMU
Publisert 3. april 2018   •   Oppdatert 29. juni 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *