Fordeling av reservoaretDronning Elizabeth åpner St Fergus

Kong Olav åpner Frigg-feltet

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
Kong Olav V foretok den offisielle åpningen av Friggfeltet den 8. mai 1978. Kongen ankom med helikopter og ble mottatt av representanter fra britiske myndigheter og representanter fra Friggruppen med Elf Aquitaine i spissen.
— Kong Olav V i samtale med Arnulf Tjugen. Foto fra helikopterdekket på Frigg QP i forbindelse med den offisielle åpningen i 1978. Foto: TotalFinaElf/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

På boligplattformen avduket kongen et relieff av Friggudinnen, laget av Stavangerkunstneren Hugo Frank Watne. Frigg er i norrøn mytologi den mektigste av gudinnene i Åsgard og var kjærlighets- og skjebnegudinne og styrte over for ekteskap og fruktbarhet. Hun var gift med Odin.

Åpningen

Til sammen var det 48 gjester på åpningen, deriblant olje- og energiminister Bjartmar Gjerde, Elf Aquitaines toppsjef Albin Chalandon og statssekretær for skotske saker Lord Kirkhill. Ellers var styreformennene og administrativ ledelse i oljeselskapene og oljedirektoratet, stortingspresident Guttorm Hansen og Storbritannias og Frankrikes ambassadører i Norge til stede. I løpet av det tre timer lange besøket ble det foruten den høytidlige innvielsesseremonien tid til omvisning og lunsj i kantinen. Hele besøket foregikk på den britiske delen av Frigg.

Etter besøket offshore var det middag på Hotell Atlantic i Stavanger. I takketalen innrømmet kongen at han hadde begitt seg utenfor sitt kongerike for å åpne et norsk/britisk gassfelt og ba dronning Elizabeth om tilgivelse. I talene ble det vektlagt at det aldri før var åpnet et gassfelt så langt til havs, og at Frigg skapte presedens for fremtidig samarbeid og fredelige løsninger mellom to nasjoner.

Dronning Elizabeth kunne ikke være tilstede under åpningen av Frigg. I stedet kastet hun glans over åpningen av mottakssentralen for Friggassen i St Fergus i Skottland dagen etter.

Fordeling av reservoaretDronning Elizabeth åpner St Fergus
Publisert 3. april 2018   •   Oppdatert 5. september 2022
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *