Navnet FrøyForskningsprosjektet Skuld

Alwyn i produksjon

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
Alwyn North ble senter for Alwynområdet og forsyner de andre med elektrisitet og vann.
— Alwyn North
© Norsk Oljemuseum

Alwyn North ble bygget ut med to plattformer, NAA og NAB som ble bundet sammen med en gangbro. Installasjonen foregikk i 1985 på 131 meter vanndyp. NAA fikk boremoduler, boligkvarter og kontrollrom, mens NAB fikk prosessutstyr og rørledningsterminal. Produksjonsboringen startet høsten 1986. Alwyn North var det tredje feltet som ble knyttet til Frigg-plattformene da det kom i drift høsten 1987. Olje og kondensat ble transportert gjennom en rørledning til Cormorant Alpha på britisk side og videre til Sullom Voe terminalen på Shetland, mens gassen ble transportert i en rørledning til TP1 på Frigg og videre til St Fergus i Skottland.

Ombyggingen av TP1 for mottak av gassen fra Alwyn North startet i 1985 og var fullført i mars 1987. Den 22. november 1987 begynte Alwyn North å produsere olje, og i slutten av desember kom første gassen til TP1 for videre transport i den britiske rørledningen til St Fergus.

Den 26. oktober 2004 ble produksjonen på Frigg stengt ned for godt. Derved opphørte gassen å strømme gjennom plattformene DP2, TP1, TCP2 og MCP-01. For å opprettholde gasstransporten fra Alwyn til St Fergus ble 24″ rørledningen til TP1 lagt forbi Frigg og tilknyttet den britiske 32″ rørledningen under vann i 2004. Samtidig ble den britiske 32″ rørledningen gjennom MCP-01 lagt forbi plattformen slik at avvikling av MCP-01 kunne begynne. Den norske rørledningen ble lagt forbi MCP-01 i 2005.

Navnet FrøyForskningsprosjektet Skuld
Publisert 4. april 2018   •   Oppdatert 30. september 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *